Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Επανάσταση για την τροφή μας˙ αυτή μπορούμε να την κάνουμε


Food Revolution Day˙ Παγκόσμια Ημέρα Διατροφικής Επανάστασης η 19η Μαΐου, σήμερα δηλαδή. Την καθιέρωσε ο δημοφιλής Βρετανός chef Jamie Oliver και φέτος θα γιορταστεί για πρώτη φορά και στην Ελλάδα.
Άλλη μια Παγκόσμια Ημέρα για «νά'χαμε να λέγαμε», θα σκεφτείτε˙ ναι μεν˙ αλλά το να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας στο αληθινό φαγητό είναι ένας στόχος ρεαλιστικός και ένας αγώνας που αξίζει να δώσουμε για μας και τα παιδιά μας.


«Η παχυσαρκία έχει υπερδιπλασιαστεί παγκοσμίως από το 1980. Για πρώτη φορά στην ιστορία περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από το υπερβολικό βάρος, παρά από την ασιτία. Τουλάχιστον 2,8 εκατ. άνθρωποι παγκόσμια πεθαίνουν κάθε χρόνο ως αποτέλεσμα του ότι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Σημειώνεται ότι 42 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών είναι ήδη παχύσαρκα. Αυτό πρέπει να αλλάξει και εξαρτάται από εμάς. Πρέπει να επιστρέψουμε πίσω στα βασικά και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε από που προέρχεται το φαγητό μας. Πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε και να πάρουμε επαφή με τις επιλογές φαγητού που κάνουμε σε καθημερινή βάση. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό με το να βελτιώσουμε την εκπαίδευση γύρω από το φαγητό. Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφικής Επανάστασης είναι μια ευκαιρία να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στη διατροφή και να φέρουμε ξανά στα σχολεία την εκπαίδευση για τη διατροφή», σημειώνει μεταξύ άλλων ο διάσημος chef Jamie Oliver στην ιστοσελίδα που έχει φτάξει για την προώθηση της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφικής Επανάστασης www.foodrevolutionday.com .

Ο ίδιος μετρά κιόλας κάποιες «νίκες» στον αγώνα που κάνει μέσα από τις τηλεοπτικές του εκπομπές την τελευταία δεκαετία να προωθήσει υγιεινά, γευστικά, τοπικά γεύματα κόντρα στο junk food. Με την πρώτη του τηλεοπτική εκπομπή School Food Revolution που μεταδόθηκε το 2006 κατάφερε να πείσει την Βρετανική κυβέρνηση να ξοδέψει εκείνη μόνο την χρονιά 280 εκ. λίρες για την αλλαγή των διατροφικών προγραμμάτων (αμφιβόλου ποιότητας κατεψυγμένων και προψημένων κυρίως γευμάτων) στα σχολεία της Μεγάλης Βρετανίας.

Στις αρχές της φετινής χρονιάς ήρθε μια ακόμα επιτυχία˙ η αμερικανική αλυσίδα γρήγορου φαγητού McDonalds αναγκάστηκε να αλλάξει τη συνταγή του μπιφτεκιού της, καταργώντας τη χρήση υδροξειδίου του αμμωνίου. Η εταιρία δεν παραδέχτηκε βέβαια ότι διέκοψε τη χρήση της εν λόγω ουσίας, λόγω της καμπάνιας του Βρετανού chef, αλλά μάλλον δεν θα μπορούσε να μην υποχωρήσει μπροστά σε μια δημοφιλή εκπομπή μέσα από την οποία ο Jamie Oliver διακήρυττε σε κάθε ευκαιρία ότι το μπιφτέκι της με διοξείδιο του αμμωνίου θα μπορούσε στην καλύτερη περίπτωση να είναι φτηνή τροφή για σκύλους. 

Ιδιαίτερη σημασία δίνει ο Jamie Oliver και στην ανάγκη να επιστρέψει η εκπαίδευση για τη διατροφή στα σχολεία και να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά ότι το αληθινό φαγητό δεν προέρχεται από ένα κονσερβοκούτι. Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που παρουσιάζει στην ιστοσελίδα του για την προώθηση της επανάστασης στη διατροφή το 20% των παιδιών στην Αυστραλία θεωρούν ότι η πάστα ντομάτας προέρχεται από τα ζώα και το 27% πιστεύουν ότι το γιαούρτι φτιάχνεται από φυτά (!) Θα είχα τεράστιο ενδιαφέρον να δω τα αποτελέσματα μιας αντίστοιχης έρευνας στην Ελλάδα.

Γιατί δυστυχώς η εικόνα μεταβάλλεται δραματικά και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Η ελληνική διατροφή πάνω στην οποία βασίζεται κυρίως η μεσογειακή διατροφή υποχωρεί άτακτα μπροστά τις ξενόφερτες συνήθειες του junk food. Τα δυσμενή αποτελέσματα είναι ήδη μετρήσιμα: Η παχυσαρκία καλπάζει μεταξύ ενηλίκων και παιδιών. H παιδική παχυσαρκία έχει εκτιναχθεί σε επίπεδα που φέρνουν τη χώρα μας στην πρώτη θέση στην Ευρώπη. 

Στη χώρα μας όμως κανείς δεν ασχολείται μ΄αυτό. Μακάρι έστω και μερικά λεπτά του άπειρου τηλεοπτικού χρόνου που διατίθενται σε συνταγές μεγειρικής -τις οποίες με φανατισμό παρακολουθεί το τηλεοπτικό κοινό- να αφιερωνόταν στη συστηματική προώθηση μιας κουλτούρας ελληνικής διατροφής. 

Κρίμα είναι να χάνουμε αυτό που είχαμε˙ την κουλτούρα της διατροφής μας που έδωσε το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής. Κρίμα να χάνουμε τις αυθεντικές, ανόθευτες γεύσεις και τις παραδοσιακές συνταγές μας με μοναδικά προϊόντα που σε μεγάλη ποικιλία και αφθονία γεννά η ελληνική γη. 

Μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό˙ αυτή είναι μια ατομική επανάσταση που μπορούμε να την κάνουμε ξεκινώντας από την κουζίνα του σπιτιού μας και παρακινώντας φίλους και γνωστούς να ακολουθήσουν. Και οι καλές συνήθειες διαδίδονται, ακόμα και αν απαιτείται λίγο παραπάνω χρόνος.

Φέτος πάντως για πρώτη χρονιά η Διατροφική Επανάσταση θα γιορταστεί και στην Ελλάδα με εκδηλώσεις ευαισθητοποίσης των παιδιών σε σχέση με τη διατροφή τους που θα γίνουν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο Κρήτης και Ζάκυνθο. Την εκδήλωση στην Αθήνα θα φιλοξενήσει το εστιατόριο Hytra στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Εκεί τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν, να μυρίσουν  και με τη βοήθεια του σεφ του εστιατορίου Νίκου Καραθάνου να μαγειρέψουν και να δοκιμάσουν, κάνοντας ένα βήμα προς τη διατροφική συνειδητοποίηση. (Λεωφ. Συγγρού 107-109, Ν. Κόσμος, 2177071118, 2103316767)








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου