Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

«Ούτε βλάκες είμαστε, ούτε τεμπέληδες»



«Εκείνη την εποχή βρισκόταν στο αποκορύφωμά του ο διεθνής διασυρμός της Ελλάδας σε όλα τα Μέσα και ειδικά στη Γερμανία. Το να πηγαίνει ένα ελληνικό γραφείο στο Βερολίνο, στο κέντρο της δυσφήμησης για να παραλάβει ένα βραβείο που μέχρι τότε δινόταν μόνο σε γερμανικές εταιρείες και πολυεθνικούς κολοσσούς ήταν το ιδανικό πολιτικό σχόλιο. Είμαστε λοιπόν τα τέρατα της Ευρώπης;
Είμαστε όλοι σάπιοι, βλάκες, τεμπέληδες και το μόνο που κάνουμε είναι να τρώμε τα λεφτά των ξένων; Μας φωνάξατε ήρθαμε και σας λέμε το αυτονόητο. Ούτε βλάκες είμαστε, ούτε τεμπέληδες, αφού κερδίσαμε. Μήπως, λέμε μήπως, δεν είμαστε μόνο εμείς και υπάρχουν και άλλοι αντίστοιχα παραγωγικοί Έλληνες; Για σκεφτείτε το λίγο...» 

Το σχόλιο ανήκει στον σκηνοθέτη, σκηνογράφο Πάρη Μέξη, αναπόσπαστο πλέον μέλος μιας ομάδας έντεκα ταλαντούχων ανθρώπων από τη Θεσσαλονίκη που με την εταιρεία τους Beetroot Design Group διαπρέπουν στο χώρο του επικοινωνιακού ντιζάιν.

Το αντιγράφουμε από το ενδιαφέρον ρεπορτάζ της Μαρίας Τσιλιμιδού στο περιοδικό Passepartout του ΕΠΕΝΔΥΤΗ (28/4) που αναφέρεται στην εντυπωσιακή πορεία των Beetroot, στην έκθεση που διοργανώνουν αυτές τις μέρες στο Μουσείο Μπενάκη και στη κατάκτηση της σημαντικότερης παγκοσμίως διάκρισης στο χώρο του επικοινωνιακού ντιζάιν. Τη χρονιά που μας πέρασε η παρέα από τη Θεσσαλονίκη κέρδισε τη διάκριση Red Dot Agency of The Year, η οποία τους απονεμήθηκε μάλιστα στη έδρα των Red Dot στο Βερολίνο. Τώρα μάλλον γίνεται πιο κατανοητό και το σχόλιο του σκηνοθέτη Πάρη Μέξη.

Συνειδητοποιούμε καλύτερα το μέγεθος της διάκρισης, αν αναλογιστούμε ότι το βραβείο διεκδίκησαν 6.468 γραφεία ντιζάιν από 49 χώρες. Ο προηγούμενος νικητής ήταν η πολυεθνική BBDO, μια εταιρεία με 15.000 υπαλήλλους και 289 παραρτήματα σε 80 χώρες.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν την εβδομάδα μας με μια καλή είδηση˙  για να μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και η άλλη Ελλάδα που και ταλέντο και τσαγανό διαθέτει και κορυφές κατακτά.
Προφανώς δεν είμαστε όλοι σάπιοι, βλάκες και τεμπέληδες˙ μόνο που γι΄αυτό δεν χρειάζεται να πείσουμε τους ξένους, αλλά πρώτα τους εαυτούς μας.

Και κάτι για το δρόμο
Από την δημιουργική και ελπιδοφόρα ιστορία των ταλαντούχων Beetroot, θέλουμε να αναφέρουμε κάτι ακόμα˙  ξεκίνησαν το 2000 με τρία ιδρυτικά μέλη, τρεις παιδικούς φίλους, τον Βαγγέλη Λιάκο, τον Αλέξη Νίκου και τον Γιάννη Χαραλαμπόπουλο. Και παρ΄ότι δεν διέθεταν παρά ένα μικρό γραφείο και έναν υπολογιστή κατάφεραν  από την πρώτη κιόλας χρονιά να διακριθούν στα Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής και Εικονογράφησης.  

Επίσης, αυτές τις μέρες παρουσιάζουν στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς  την έκθεσή τους «Greek monsters», για τα τέρατα της ελληνικής μυθολογίας, έτσι όπως μάλλον δεν τα είχαμε φανταστεί ποτέ. Η έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Ιουλίου έχει ταξιδέψει σε  4 πόλεις του κόσμου και ακολουθούν και άλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου