Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Κατσικάκι με Aγκινάρες Aυγολέμονο

Αγαπάμε την αγκινάρα και αυτό δεν κρύβεται˙ όπως επίσης και τη θεία Πάτρα που μας έδωσε την παρακάτω παραδοσιακή κρητική συνταγή: 
Κατσικάκι με αγκινάρες αυγο λέμονο. 
Η παράδοση των Κρητών επιτάσσει αρνάκι, για να λέμε την αλήθεια, αλλά με την άδεια και την έγκριση της θείας Πάτρας κάναμε την παραλλαγή με κατσίκι.


Πιστεύω ότι χρειάζεται να διευκρινίσω ότι η εκ του Άνω Μέρους –στο Ρέθυμνο είναι αυτό- ορμώμενη θεία Πάτρα δεν είναι θεία μου εξ αίματος, μήτε εξ αγχιστείας˙ είναι θεία της φίλης μου της Αγάπης, αλλά μου έχει επιτρέψει, προς μεγάλη μου χαρά, να τη φωνάζω θεία Πάτρα.

Η θεία Πάτρα λοιπόν μου είπε καταρχήν ότι το κατσικάκι αυγολέμονο είναι το παραδοσιακό φαγητό των Κρητών για το βράδυ της Ανάστασης. Η Αγάπη μάλιστα το μαγειρεύει με αγριαγκινάρες, οι οποίες φύονται σχεδόν απολειστικά στην Κρήτη.

Η μαγειρίτσα όπως γίνεται σε άλλα μέρη της Ελλάδας είναι μια συνήθεια που υιοθέτησαν στην Κρήτη τα τελευταία χρόνια και η οποία δεν έχει καμία σχέση με την παραδοσιακή κρητική κουζίνα. 

Για όσους λοιπόν έχουν τη διάθεση φέτος να δοκιμάσουν μια άλλη γεύση στην Ανάσταση, θα δώσουμε τη συνταγή «κατσικάκι με αγκινάρες αυγολέμονο», έτσι όπως μας την είπε η θεία Πάτρα.

Να θυμάστε δύο πράγματα: Το μαγείρεμα με αγριαγκινάρες ξεπερνά κατά πολύ σε άρωμα και γεύση το αντίστοιχο με τις απλές αγκινάρες. Επίσης, παρ΄ότι και η θεία Πάτρα τον προτείνει, η παραδοσιακή συνταγή δεν προβλέπει τη χρήση άνιθου. Πάμε λοιπόν:

Τα υλικά μας για 4 άτομα

• 1 κιλό κατσικάκι, το μπουτάκι καλύτερα, κομμένο για κατσαρόλα.
• 10 αγκινάρες καθαρισμένες και φυλαγμένες σε νερό με αλάτι και λεμόνι για να μην μαυρίσουν. (Για άσπρες- κάτασπρες αγκινάρες μπορείτε την ώρα που τις καθαρίζετε να τις τρίβετε με λεμόνι).
• 1 ξερό κρεμμύδι
• 3-4 ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια
• 2-3 κλωναράκια άνιθο
• ½ ποτηράκι αγνό ελαιόλαδο
• 1 αυγό
• 1 λεμόνι
•Αλάτι και πιπεράκι

Και να τι κάνουμε:
Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε ελαφρά τα κρεμμύδια και το κρέας που το έχουμε πλύνει, στεγνώσει με χαρτάκι κουζίνας και αλατοπιπερώσει. Προσθέτουμε 2 κούπες νερό και το αφήνουμε να βράσει για περίπου 50 λεπτά. Όταν το κρέας κοντεύει να γίνει προσθέτουμε τις αγκινάρες που έχουμε κόψει στη μέση, τον άνιθο και λίγο ακόμα αλάτι και πιπέρι (αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο νερό). Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί τα υλικά μας για άλλα περίπου 20 λεπτά. Στο μεταξύ δοκιμάζουμε με το πηρουνάκι μας την αγκινάρα ώστε να μην μαλακώσει πολύ. 
«Όταν βάνεις το πηρουνάκι ν’ ακούς την ουσία της αγκινάρας», όπως μου είπε η θεία Πάτρα. 

Αν το ζουμάκι που έχει μείνει στην κατσαρόλα θέλει λίγο «δέσιμο» προσθέτουμε 1 με 2 κουταλάκια του γλυκού κορν φλάουρ ή αλεύρι. 

Και τέλος αυγοκόβουμε. Στο αυγολέμονο μπαίνουν και δύο αυγά, αλλά εγώ το έκανα με ένα. Χτύπησα το ασπράδι πολύ καλά και πρόσθεσα τον κρόκο. Στη συνέχεια έριξα το χυμό του λεμονιού και επιπλέον δυο κουτάλες ζωμό από το φαγητό ανακατεύοντας γρήγορα. Άδειασα το μείγμα στην κατσαρόλα, την οποία ανακίνησα καλά-καλά ώστε να πάει το αυγολέμονο παντού. 

Καλή Επιτυχία!!


Κατερίνα Καρύγιαννη


1 σχόλιο:

  1. Μιάμ! Μιαμ! Στη Κρητη αντί άνιθου χρησιμοποιούμε το μυρωδάτο μάραθο, δοκιμάστε το με μάραθο παρακαλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή